Štednja je najbolji prihod: Pravilo 10%

man_holding_paper_deadline
Uskoro ističe rok za prvu uplatu po osnovu reprograma poreskog duga
June 27, 2017
People hangout together at coffee shop
Kad osnujete firmu na sjeveru, imate značajne olakšice!
October 18, 2017
Show all

Štednja je najbolji prihod: Pravilo 10%

piggy--bank

Kada se radi o štednji i ulaganju za budućnost, istorijsko pravilo “od oka” je deset posto. Uštedite deset posto svog prihoda svakog mjeseca i postaćete bogatiji više nego što ste sanjali da je moguće.

Ponekad je potrebno štediti više, posebno ako imate ambiciozne snove za starost. Zavisi od vaših godina, o tome koliko još imate godina do kraja aktivnog radnog vijeka, i kamatnoj stopi koju dobijate za svoj novac. Ali započnite prihvatajući uverenje da deset odsto od svega što zaradite pripada samo vama.

Ako uštedite deset odsto od svega što zaradite u sljedećih 10 godina, koliko ćete novca imati? Godišnju platu, odnosno zaradu puta deset, zar ne? Pa ne baš. Imaćete i kamate koje su se, na ovaj, ili onaj način, kumulirale na vaša ulaganja kroz 10 godina. A taj kumulativni činitelj je ono što čini “pukih” deset odstvo moćnim iznosom za štednju.

Isplanirajte svoj budžet tako da imate novca za plaćanje ličnog uživanja i zadovoljavanje vrednih ličnih želja bez trošenja više od devet desetina ličnog prihoda.

business-woman-airport

Kad primite zaradu i bilo koji novac, uzmite olovku, ili kalkulator u šake, pa načinite raspored o tim parama. Odredite koliko ide na stan, za ishranu, za odjeću i druge potrebe, a koliko ostavljate za crne dane. Jer nema takve zarade od koje se ne bi moglo ma i najmanje uštediti. Isplatite prvo sebe.

Odvojite 10% prihoda na stranu i ne trošite taj novac! Ako vas nužda i natjera da ga potrošite, vratite ga što prije na mjesto gde ste ga pohranili! Pa tako danas malo, sutra malo, i za godinu dana i sam štediša se prijatno iznenadi, kako je neosjetno, samom sebi, a od sebe uštedio!

Inspirisano knjigom: Tod Barnhart, The Five Rituals of Wealth

Comments are closed.