Igra poreza: Kompjuterska oprema vs. PDV

vw-camper-336606_1280
Šta sve turističke agencije treba da znaju o PDV-u
June 25, 2015
porez_na_hranu_za_kucne_ljubimce
Saznajte koliki PDV plaćate kada kupujete hranu svojim ljubimcima
September 3, 2015
Show all

Igra poreza: Kompjuterska oprema vs. PDV

computer-equipment

Kupujete ili prodajete kompjutersku opremu, a da li znate kako se oporezuje?

Odredbama zakona o PDV-u propisano je da se na uvoz, odnosno promet računarske opreme PDV obračunava i plaća po stopi od 7%.

Pravilnikom o utvrđivanju proizvoda i usluga koji se oporezuju po sniženoj stopi propisano da se pod računarskom opremom smatra personalni računar (računajući i laptop i tablet računare) koji obuhvata računarski hardver koji se sastoji od kućišta sa svim njegovim elementima, monitora, tastature i miša. Računarska oprema obuhvata i štampač.
Elemente kućišta, po ovom pravilniku čine: uređaj za napajanje, matična ploča, centaralna procesorna jedinica, radna memorija, magnetni i optički uređaj za skladištenje podataka, hard disk, adapteri, kontroleri, i drugi proizvodi koji se ugrađuju u kućište.

Prema tome navedena računarska oprema oporezuje se po stopi od 7% (nezavisno da li se prodaje u kompletu ili po djelovima: monitor, kućište, tastatura, miš).

Međutim, na aktivne zvučnike, skenere, multifunkcionalne uređaje, kao i svu drugu opremu koja nije obuhvaćena odredbama citiranog pravilnika, primjenjuje se stopa od 19%.

Takođe, porez po opštoj stopi od 19% se plaća na softvere, servere i njihove komponente.

Smatra se da niža stopa PDV-a može da utiče na razvoj crnogorskih ICT kompanija kroz povećanja obima posla zbog veće konkurentnosti. Predstavnici ICT sektora Crne Gore ranije su tražili da se promijeni fiskalna politika, koja je predstavljala jedan od najvažnijih problema u njihovom poslovanju.

Smanjenjem stope PDV-a na 7% država je praktično pokazala kako smatra da ICT sektor može postati izvozno orijentisan i biti izuzetno interesantan, jer je Crna Gora malo tržište na kojem se može testirati mnogo rješenja.

pdv-kompjuterska-oprema

Comments are closed.