Uskoro ističe rok za plaćanje poreza na prihod fizičkih lica – za advokate, notare, prevodioce, umjetnike..

Man Having Be Happy Sticky Note on Forehead During Office Break Time
Preduzetništvo: ZA i PROTIV
February 23, 2018
suit-portrait-preparation
Poreski tretman za advokatsko ortačko društvo
May 3, 2018
Show all

Uskoro ističe rok za plaćanje poreza na prihod fizičkih lica – za advokate, notare, prevodioce, umjetnike..

samostalne-djelatnosti

Poreska uprava Crne Gore podsjetila je poreske obveznike da zakonski rok za podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak fizičkih lica za 2017. godinu ističe 30. aprila 2018. godine.

Poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak fizičkih lica (obrazac GPP FL), dužni su da podnesu rezidentni poreski obveznici – fizička lica koji su u 2017. godini ostvarili dohodak:

od samostalne djelatnosti, koja predstavlja osnovnu djelatnost poreskog obveznika, osim za prihode koji se paušalno oporezuju;
• od imovine i imovinskih prava;
• kapitalnih dobitaka;
• iz inostranstva;
• po osnovu ličnih primanja ostvarenih kod dva ili više poslodavaca, odnosno isplatilaca primanja, a čiji je ukupni mjesečni bruto iznos iznad 720 eura.

Fizička lica koja obavljaju registrovanu samostalnu djelatnost (preduzetnici), a oporezuju se po stvarnom dohotku, dužni su da uz prijavu dostave bilans stanja i bilans uspjeha.

Navedeni dokumenti mogu se podnijeti putem desktop aplikacije “Finansijski iskazi”, koja je dostupna na portalu Poreske uprave. U tom slučaju, nakon slanja bilansa stanja i bilansa uspjeha na portal Poreske uprave, poreski obveznici dužni su da iste otštampaju, potpišu i ovjere, te da ih u originalu dostave kao prilog Godišnjoj prijavi nadležnoj područnoj jedinici.

Nerezidentna fizička lica podnose poresku prijavu za prihode ostvarene u Crnoj Gori po osnovu kapitalnih dobitaka i izdavanja u zakup imovine fizičkim licima.

Da podsjetimo, djelatnostima slobodnih zanimanja iz člana 16 stava 2 Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica  smatra se samostalna djelatnost: zdravstvenih radnika, veterinara, advokata, notara, revizora, inženjera, arhitekata, savjetnika, konsultanata, prevodilaca, naučnika, književnika, novinara, umjetnika, sportista i druge slične djelatnosti.

Comments are closed.